Ons onderwijs

Naar school gaan bij Basisschool Sint Jozef betekent groeien in elk opzicht. Wij maken gebruik van zeer effectieve leermethodes. In groep 1-2 ligt de nadruk op spelenderwijs leren en werken wij met thema’s uit het dagelijkse kleuterleven, zoals 'ziek zijn' of 'boodschappen doen'. Vanaf groep 3 zijn lezen, schrijven en rekenen aan de orde van de dag. Vanaf groep 4 tot en met 8 bieden wij schoolvakken geïntegreerd aan met behulp van de Alles-in-1 leermethode. Deze methode verbindt moeiteloos vijf vaste leerdomeinen met elkaar: aardrijkskunde, geschiedenis, cultuur, techniek en natuur. Gedurende het jaar wordt uit elk domein één thema gekozen. Dit thema wordt een heus project: vrijwel elke donderdagmiddag is er ‘projectmiddag’. Kinderen uit verschillende leerjaren vormen samen een team en gaan creatief of onderzoekend aan de slag. Ook maken wij veelvuldig gebruik van de kennis en hulp van ouders. Zij denken mee bij de invulling van de projecten, helpen mee op school of vervoeren kinderen naar een excursie.

“Zo is er bijvoorbeeld het project ‘Amerika, Australië, Antarctica en de oceanen’. Bij dit project hebben we het over landen en steden in deze werelddelen, over ontdekkingsreizigers en over de oorspronkelijke bewoners. We onderzoeken ook hoe je nou de meest stabiele wolkenkrabber kunt bouwen, waarom een boemerang die bijzondere vorm heeft en waar de frisbee vandaan komt. Elk project wordt op een bijzondere manier geopend en afgesloten. Vaak met muziek en dans, of een voordracht.”

Deze manier van lesgeven is motiverend en logisch voor de kinderen. Ze ontdekken dat je verschillende onderwerpen met elkaar kunt verbinden. Het enthousiaste lerarenteam licht nog een tipje van de sluier op voor de nabije toekomst: “De centrale hal is omgetoverd tot een leerplein, inclusief keuken. Zo kunnen wij het onderwerp voeding in praktijk brengen en moeiteloos verbinden met onze projecten. Dat wordt smullen.”

Voor meer informatie over onze leermethodes verwijzen wij naar de schoolgids 2021-2022 (pagina 10 t/m 12).

Onze lestijden zijn van 8.30-14u, van maandag t/m vrijdag, we werken met een 5-gelijke-dagen-rooster.